Doç. Dr. Akyüz, “Türkiye iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden biri”
– Doç. Dr. Akyüz, “Türkiye iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden biri”
BINGÖL – Türkiye’nin iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı sıcaklar sorunuyla karşı karşıya olduğunu belirten Doç. Emrah Akyüz, “Türkiye iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden biri. Çünkü Türkiye’nin içinde bulunduğu Akdeniz iklimi, iklim değişikliğine karşı en kırılgan iklim tipi. Türkiye, iklim değişikliğinden kaynaklanan sıcaklık sorunuyla karşı karşıya. değiştirmek.”
Bingöl Üniversitesi Yönetim ve Organizasyon Bölümü’nde İklim Değişikliği ve Enerji Politikaları konusunda çalışan Doç. Emrah Akyüz, iklim değişikliğine ve ülke genelinde yağışların azalmasına dikkat çekti.
Dünyadaki aşırı soğuk ve sıcak hava olaylarına da değinen Doç. Dr. Akyüz, “Günümüz dünyasında hava olaylarının hızlı ve sert şekilde değişmesinin temel nedeni iklim değişikliğidir. İklim değişikliği çok soğuk hava, çok sıcak hava gibi ekstrem hava olaylarını tetiklemektedir. küresel ısınmanın neden olduğu ısı dalgalarını dengeler Bu durum sıcaklığın çok düşük veya yüksek seviyelere ulaşmasına, çok soğuk ve çok sıcak aşırı hava olayları ise hem Türkiye’nin hem de dünyanın iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı hava olaylarına alışmasına ve buna karşı önlem alın.Dünya varolduğundan beri dünya ortamının sıcaklığı giderek artıyor,küresel ısınma denilen bu sorun dünyanın bir yerinde çok soğukları, bir başka yerinde çok sıcakları tetikliyor. iklim değişikliğinden kaynaklanan aşırı ısınma sorunu.Türkiye iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden biridir.Çünkü Türkiye’nin içinde bulunduğu Akdeniz iklimi, iklim değişikliğine karşı en savunmasız olan. Türkiye, iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı sıcaklık sorunuyla karşı karşıya” dedi.
Aşırı sıcakların Türkiye’nin farklı bölgelerinde farklı etkilerinin olacağını vurgulayan Akyüz, “Akdeniz bölgesinde orman yangınlarını, Karadeniz ve İç Anadolu Bölgelerinde sel felaketlerini, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da ise kuraklık sorununu tetikleyecek. Türkiye’de gerekli önlemler alınmazsa iklim değişikliğine neden olur.” Coğrafyamızın değerli bir bölümü 2040 yılına kadar çölleşme riskiyle karşı karşıya. Bu durum özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde su sıkıntısı sorunlarına neden olabilir. Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Malatya gibi iller iklim değişikliğinin yol açtığı kuraklık sorunuyla karşı karşıya. Doğu Anadolu Bölgesi yarı kurak olduğu için iklim tipi özelliklerini gösterir. Yarı kurak iklim tipine sahip bölgeler, iklim değişikliğinden dolayı aşırı ısınma ve kuraklık sorunu ile karşı karşıya kalmaktadır. İklim değişikliği nedeniyle Doğu Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kar ve yağmur yağışları önem arz etmektedir. Bu durum aşırı sıcak ve ardından kuraklık sorununun ortaya çıkmasına neden olur. Nitekim son dönemde Doğu Anadolu Bölgesi’nde kış mevsimlerinin ılıman geçmesinin temel nedeni iklim değişikliğinden kaynaklanan kuraklık sorunudur.
İklim değişikliğinin yol açtığı kuraklık sorunu için atılması gereken 3 temel adım olduğunu ifade eden Akyüz, “Öncelikle merkezi ve yerel yönetimlerin akılcı su politikaları uygulaması gerekiyor. Türkiye’nin su konusunda güçlü bir coğrafyada olduğu düşünülüyor. üç tarafı denizlerle çevrili olduğu için su kaynakları açısından.Aslında bu gerçek doğrudur.Çünkü biz insanoğlu olarak temel ihtiyaçlarımızı karşılamak için tuzlu su kullanamayız.İnsanoğlu sadece temel ihtiyaçları için tatlı su kullanabilir. Türkiye tatlı su kaynakları açısından fakir bir ülkedir.İklim değişikliğinden kaynaklanan çölleşme riskini eklediğimizde Doğu ve Güneydoğu bölgeleri kuraklık riski altındadır.Bunun sonucunda Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki bölge halkı iklim değişikliğinin sebepleri ve sonuçları hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.Son olarak tarımsal faaliyetlerde fazla su gerektirmeyen tarımsal ürünlerin Doğu Anadolu Bölgesi’nde üretilmesi gerekmektedir. Türkiye’deki kaynaklar tarımsal faaliyetlerde kullanılmaktadır.
Doğu Anadolu Bölgesi’nde kış mevsiminin ılıman geçeceğini vurgulayan Akyüz, “Doğu Anadolu Bölgesi’nde geçmişte yaşanan kar yağışlarını bugün görmemiz artık mümkün değil. Bugün kış mevsimi ılıman geçecek. Doğu Anadolu Bölgesi Kar yağacak tabi ki ama eski günlerde Doğu Anadolu Bölgesi’nde önceki dönemlerde olduğu gibi yoğun ve yoğun kar yağışı görülmesi beklenmiyor” dedi.